Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че се предвиждат по-строи мерки срещу кражбите на ток. “Обсъжда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни мерки”, подчерта Петкова пред бТВ.

Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Министърът обясни, че това е много сериозен проблем както за енергоразпределителните предприятия, така и за целия енергиен сектор и за потребители на електрическа енергия. „От много дълго време Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ние от Министерството на енергетиката се опитваме да променим нормативната уредба в тази посока, защото до съвсем скоро съществуваше една такава несправедливост, свързана с това, че тези, които си позволяваха да крадат електрическа енергия, на практика заплащаха този откраднат ток на цена, която е равна на технологичните загуби – приблизително 39 лв., и само за три месеца назад”, каза тя.енергетика

Според нея КЕВР прави опити да разреши проблема, но актът е бил отменен, тъй като правото на Комисията да поставя подобна цена на електрическата енергия е бил оспорен. Тя уточни, че загубите от кражбите се поемат изцяло от електроразпределителните предприятия, а не от гражданите и даде пример за ефективния модел на плащане в повечето страни от Европейския съюз. „Срокът, за който се заплаща електрическата енергия на много по-висока цена, се начислява не за 3 месеца, а за 1 г. Върху една такава мярка в момента водим дебати”, обясни Петкова.

КЕВР

С началото на следващата седмица Министерството на енергетиката ще започне проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор във връзка с готовността за есенно-зимния сезон. Теменужка Петкова, подчерта,че това се прави за трета поредна година. “Новата мярка от средата на октомври ще е да проверим всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за българската електроенергийна система”, отбеляза още тя.

АЕЦ Белене

Тя обясни, че увеличението в крайната цена на природния газ, което е в резултат на увеличението на таксата за пренос и достъп, няма да надвиши 3%. Петкова обяви, че до края на есента се очаква да пристигнат новите платени реактори за АЕЦ “Белене”. „Това, което ние смятаме, че трябва да бъде предприето като действия от страна на държавата, е да се обособят пасивите и активите за „Белене” и да бъде проведена процедура по приватизация, която да гарантира защита на националния ни интерес”, заяви енергийният министър. Ако тази процедура бъде успешна, се предвижда единият от реакторите да бъде построен като седми блок на АЕЦ „Козлодуй, заключи Петкова.


Share Follow

Leave A Reply