Задължение на „Кинтекс“ е било да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ са били пропуснати. „Вече съм изпратил сигнал до прокуратурата на Република България”. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.
Емил Караниколов
Тези боеприпаси се произвеждат от три компании – „ВМЗ-Сопот“, „Дунарит“ и „Емко“. Задължение на „Кинтекс“ е да поиска оферта от всички производители. Но от „ВМЗ-Сопот“ и „Дунарит“ не са поискани. Извършихме проверка в държавното дружество и цените, които тогава сме могли да дадем, са били с от 5% до 10% по-ниски. Защо се е случило това заобикаляне – това ще го каже прокуратурата, но това е факт“, обясни министърът на икономиката. “Ще има проверка в “Кинтекс” какво се е случвало последните 10 години там – как са се извършвали сделките”, обеща Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия, допълни той.
военен завод Дунарит
Цялото правителство осъзнава страховете на работниците на дружеството, заяви Караниколов по повод протеста на служителите на “Емко”. „Но апелът ми към тях е следният – самите те няколко пъти потвърдиха, че има нередности, за които казват, че са маловажни. Днес и главният секретар на МВР потвърди, че има боеприпаси, които се съхраняват неправомерно. Самите работници трябва да обърнат внимание, че отстраняването на тези нередности е с цел превенция и защита на тяхното здраво. Ако, не дай си боже, нещо стане, и аз утре изляза и кажа, че тези нередности са маловажни – какво ще се случи? Всички сме поели ангажимента, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде върнат лицензът за внос и износ. Лицензът за производство не е прекратен“, коментира Караниколов.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката обясни, че не е разпореждал прекратяване на договора между „Кинтекс“ и „Емко“, както се тиражираше. „Производителят, тоест “Емко”, е длъжен да натовари на кораби тези боеприпаси. Това е задължение на дружеството производител и е невъзможно за Кинтекс“, поясни Караниколов.


Share Follow

Leave A Reply