Водолазът Теодора Балабанова е починала в опит да постави нов световен рекорд, съобщава БНР. Инцидентът е станал в района на залива Торонеос, Халкидики. 45-годишната жена заедно с мъжа си, който също е професионален спортист, е искала да постави световен рекорд в две направления – жени и за двойка гмуркачи. Съпругът на Теодора също е пострадал и е в критично състояние в болница в Солун.
Image_6464321_128
“Теодора беше невероятен професионалист”, коментират нейни съотборници от няколко страни, които са присъствали на опита за подобряване на рекорд на Гинес. В свое интервю Теодора заявила, че е избрала мястото на гмуркането, защото познава морето. Тя е работила 8 години в Гърция и има частно училище за гмуркане.На записа от камерите, заснели гмуркането, се вижда, че Теодора не достига само с метър мечтания рекорд.
водолаз
Теодора Балабанова е трябвало да се опита да подобри рекорда още в събота. Лошите атмосферни условия обаче я принудили да отложи гмуркането за следващия ден. При опита й тя е достигнала до 230 метра дълбочина, като за да постигне целта си са били нужни 231 метра. Въжето на българката обаче се скъсало, след което силно течения я отнесло. Тя е получила дезориентация, което е довело до удавянето й.
водолаз
47-годишният мъж също се е почувствал зле в морето и според директора на Бърза помощ, членовете на водолазната група, която ги наблюдавала, постепенно го е извадила на повърхността. Гмуркането е осъществено с помощта на Atlantis Diving Center в Никити, първият официален български водолазен център в чужбина, на който Теодора и съпругът й са собственици. Двамата са едни от най-опитните гмуркачи в България.


Share Follow

Leave A Reply