“Ще предложим прегласуването на двата проекта – за самолет и кораб, и нов трети проект за военна пехотна машина”, заяви заместник-министърът на отбраната ген.-лейтенант Атанас Запрянов след откриването на Mеждународната научна конференция на тема „Future Armed Forces 2040“.

самолет изтребител

„Тоест ние ще помолим нашия парламент да утвърди проекта за инвестиционни разходи на самолетите и корабите и да добавим проект за инвестиционен разход за военни машини на пехотата. Такова е решение на най-високо ниво”, обясни той. Според него прегласуването няма да забави първите два проекта, които минаха през парламента през юни миналата година, защото изискванията за предложения се коригират само в частта финансова схема, а всички останали технически изисквания са същите.

БГНЕС

БГНЕС

“Така че финансовата част е тази, която ни задържа, а всичко останало е готово и по трите проекта. Засега имаме проект за разсрочване на самолета до 2028 г., до 2022 г. на кораба и до 2029 г. на бойната машина. Така че чакаме парламентът да се произнесе за самолета, за да направим нашите разчети и да дадем нашето предложение“, каза Запрянов. Той съобщи, че проектът за инвестиционен разход на сухопътни войски и за изискванията на бойната машина е напълно готов.

руска армия, учения военни

„Става дума за 198 машини, които да бъдат 8х8. В момента работната група се ориентира по средната цена, която ще бъде за една машина. Можем да бъдем конкретни за цената, след като имаме отговори от компаниите какво предлагат те и на каква цена“, каза още зам.-министър Запрянов.

Самолет „Грипен”

Самолет „Грипен”

Относно казуса „Грипен“ той обясни, че все още се очаква решението на комисията и нейният доклад да преминат през парламентарната зала. „След като излезе докладът, ние ще съобразим с него и сме готови да продължим с рамката, която включва и батальонната военна група – бойната машина на пехотата“, допълни зам.-министърът.


Share Follow

Leave A Reply