ДПС поиска от ГЕРБ оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека. Това стана ясно на пресконференция в парламента от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

мустафа2

„ЕС е формиран на база ценности против нацисти и популисти, за солидарност, единство и заедност. Основна ценност е единство в многообразието. Европейската народна партия има своите ценности, част от европейските ценности. Христиандемократите в Германия и ГЕРБ в България като партии от ЕНП би трябвало да споделят общите европейски ценности. Резултатите от изборите в Германия бяха повод да се препотвърди позицията, която бе многократно изявена от Меркел, че съюз с крайните е недопустим и невъзможен”, коментира Карадайъ.

ЕНП

За положението в България той уточни: “Първото правителство на ГЕРБ с негласна подкрепа на „Атака“, непълен мандат – 3 години половина. Второто правителство с гласната подкрепа на националисти, обединени в т.нар. „Патриотичен фронт“ без пряко участие във властта, непълен мандат“. По думите му езикът на омразата е станал официален в страната. „Третото правителство включи националисти ксенофоби във властта. Омразата влезе в действие”, изтъкна лидерът на ДПС.

Красимир Велчев, снимка: булфото

Красимир Велчев, снимка: булфото

“Изявленията на Красимир Велчев са ксенофобски. Става въпрос за промените в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Предложението касае само ранените по време на мирни протести по време на комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, а за морален акт и хуманно отношение към пострадалите хора. Държавата не може да дели гражданите си на „наши“ и „ваши“, допълни той.

европейски парламент страсбург

По думите му от ДПС ще дадат шанс на ГЕРБ да се легитимира като европейска партия, като гласува оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по правата на човека. „Точно тази комисия не може да бъде ръководена от лице, което загърбва човешките ценности и поставя под риск единството на нацията. Тази коалиция е идейно и ценностно базирана на национализма и ксенофобията“, каза още Мустафа Карадайъ.

Антон Тодоров

Антон Тодоров

За идеята на левицата да се закрие комисията по досиетата лидерът на ДПС е категоричен: “Комисията по досиетата има още много работа да върши”. Той припомни, че ДПС е вносител на проекта, с който се създава комисията. За номинацията на Антон Тодоров той предположи, че ще има и други номинации. “Всяка партия носи отговорност за своите предложения”, изтъкна Карадайъ.


Share Follow