Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови търговския лиценз на оръжейния завод “Емко”. Това стана по време на днешното извънредно заседание на съвета. “От днес фирмата е пълноправен участник на международните пазари”, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР.

В завода има още нарушения, които не са отстранени изцяло, но те не засягат безопасността на производството, допълни той. “Ако в констатациите няма нещо, което да застрашава живота и безопасността на населението и на работниците, лично аз ще искам веднага да се върне действието на спрения лиценз за внос и износ”, каза той преди заседанието.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Връщането на лиценза бе отлагано няколко пъти с мотива, че все още има неотстранени нередности. Междувременно работниците от предприятието протестираха няколко пъти включително и в София. За днес също е предвиден протест.

Освен че настояват за възстановяването на лиценза на завода, оръжейниците от “Емко” искат да бъде решен и въпросът с блокираната на пристанище Бургас вече произведена продукция, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания “Кинтекс”.

Валентин Радев

“НАП проверява нещо в „Емко“ и ние присъстваме. Така е било на много други места”, каза пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев. „Винаги, когато НАП или друг държавен орган ни помоли, участваме в проверки“, обясни той. „Направихме по-обстойни проверки в „Емко“. Докладът е положителен“, посочи министърът.

снимка: Монитор

снимка: Монитор

„За съхранението на боеприпаси винаги ще има изисквания. Винаги някой няма да е изпълнил всички предписания. Стремим се да бъдат изпълнени основните, от които зависи да не се случи инцидент и да има жертви“, заяви Валентин Радев. „Увериха ме, че тези пропуски са отстранени в „Емко“, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply