“По-приятелски КСНС не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов, нито с тези президенти, с които съм работил.” Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, във връзка с обвиненията в бойкот на свикания от президента Румен Радев КСНС.
КСНС
„Като отидох на КСНС всички министри бяха уведомили, че имат официални посещения за Интерпол, в Полша и Париж. Министър-председателят подчерта, че той също е уведомил президента, че ще закъснее с един час заради преговорите с “Емко”. Убеден съм, че президентът няма да си изкриви душата“, коментира Борисов. “Не съм нито колегата Валери Симеонов, нито Антон Тодоров да оценявам медиите, но новината за бойкот на КСНС е 100% фалшива.”, допълни министър-председателят.

„Ще видите от стенограмата. Аз предлагах дали да викнем друг вицепремиер, дали други хора от партията, за да излезем с решение. В общи линии споровете са два. Съгласието е, че трябва да има такъв орган. Несъгласията между двата закона, които се бият, те ще се решат в парламента. Няма да се решат в президентството. Кой кого да назначава за шеф. Сигурното е, че Министерският съвет няма да го назначава. Битката сега е между парламент и президент. Не е моя. Президентът Радев дословно каза, цитирам: „Не е хубаво да завършвам и да излизаме долу без председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на ДПС и без Веселин Марешки на ВОЛЯ.”

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

КСНС, Румен Радев, снимка: БГНЕС

“Отидохме, извади си календара, ден по ден гледахме“, заяви Борисов и подчерта, че е искал новото заседание на КСНС да е още днес. „Имаше Академия, след това пътуване, след това друго нещо, не съм длъжен да му разказвам програмата, но се спряхме на вторник. Това беше първият удобен за него ден – вторник 13.00 часа. Аз се разпоредих на началника на кабинета да спре всички пътувания на министрите за няколко дни. Прекрасна обстановка. Предлагам му да слезем заедно, ще видите. При положение, че нямаме решение, той слезе и каза просто, че продължава Съвета във вторник от 13.00 часа. Снощи с изумление разбирам, че ние бойкотираме президента, при положение, че по-приятелски, по-конструктивен и всеки си каза защо е против едното или другото. Там има 20 души свидетели. Днес се развива тема „Бойкот?“, що за безобразие?“, запита премиерът и подчерта, че това е фалшива новина в пълния й обем.

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

Бойко Борисов, МС, снимка: БГНЕС

„100% фалшива новина. Който я е пуснал, аз не съм нито колегата Симеонов, нито Антон Тодоров да ви давам оценки. Който без да провери, 20 участници, дали това, което казвам е истина, и е пуснал такива внушения, е 100% фалшива новина. Разчитам на вашия професионализъм. Разказвам минута по минута, има 20 свидетели, плюс стенограма. Ако лъжа, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам. Това е не фалшива новина, нямате право да го внушавате, защото не е истина“, каза още Бойко Борисов.
PM_EMKO (6)
“Държавата застана зад гърба ни”, заяви собственикът на предприятието „Емко“ Емилиян Гебрев във връзка с резултатите от разговорите за разрешаване на проблемите пред оръжейния завод. „Днес е един много хубав ден. Жалко, че така късно настъпи и жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера за помощ. Всичко беше проверено от негова страна, всичко беше уточнено заедно с министъра на икономиката”, изтъкна Гебрев.

снимка: informo

снимка: informo

“Взе се правилното решение за нашата страна като цяло, което означава да запазим нашия имидж на България на външните пазари. Да работим все така успешно, както сме работили досега. Това сътрудничество между държава и частна фирма да продължи да работи напред. Убеден съм, че ще продължим да работим в сътрудничество. Уверен съм, че няма по никакъв начин да се повтори това нещо“, заяви собственикът на Емко. По думите му е важно е, че държавата е застанала зад гърба на всички им. „Външният пазар е доста сложно нещо, но с помощта на държавата винаги се успява. Протестът, който беше плануван за утре, е отменен и няма да се състои“, допълни Емилиян Гебрев.
PM_EMKO (6)
“Не само се намери решение за договорите на “Емко”, но и държавата ще вземе 6 млн. лева повече пари. Преговорите отнеха 2 дни, защото участваха държавният посредник “Кинтекс” , частна и оръжейна фирма, които се обвиняваха един друг. За мен е било първо правило да разговаряме с работниците”, заяви Бойко Борисов. Той намекна, че е лесно да се яхне гребена на вълната, визирайки политиците, които участваха в протестите на оръжейниците. Борисов припомни времената, в които са протестирали работниците от ВМЗ – Сопот, тъй като е нямало работа, поръчки и заплати. “Видях грешка и при г-н Гебрев, и в Кинтекс, и при Министерство на икономиката. Когато под прозореца ти дудукат, тези грешки не се поправят, а се мултиплицират”, изтъкна Борисов.
PM_EMKO (4)
Министърът на икономиката Емил Караниколов каза в едно изречение какво е постигнато – започна възстановяване на договорите на “Емко” с “Кинтекс”. Караниколов благодари на ВМЗ – Сопот за това, че са изработили снарядите. Те ще бъдат изкупени от “Кинтекс”, защото има интерес от тях. “След цялата тази история “Емко” и “Кинтекс” са спечелили”, заяви Караниколов.


Share Follow

Leave A Reply