“Нашият бюджет е бюджет на промяната на модели. Досега правителството намалява или увеличава финансирането на определени сектори, модели и системи, наливат се милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват училища. Значи този модел не работи”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

пари левове 20 лева лев

“Нашият подход – в този бюджет предлагаме отстраняване на причините на проблемите, а не лечение на последиците”, добави Нинова. Като първи приоритет Нинова отбеляза здравеопазването. “Общински областни болници фалират, колкото и пари да наливаме, причината е в модела болниците – търговски дружества. Ние предлагаме смяна на този модел, а болниците да са регистрирани по Закона за лечебните заведения, а не да са търговски дружества. Предлагаме да отпаднат болниците като търговски дружества”, категорична е Нинова.

доктор лекар

Като втори приоритет за БСП Нинова посочи образованието. „Приветстваме повече пари за образование и увеличение заплатите на учителите, но и това не решава проблема – закриването на училищата, напускането на децата от училище. Проблемът е в сбъркания модел – парите следват ученика. Затова в нашия бюджет предлагаме отмяна на този модел. Да не мислим първо за това как парите ще ги вържем в бюджета на училището, а след това за качеството на образованието”, посочи лидерът на БСП. “Принудени са директорите на училища да водят на списък ученици, които не ходят на училище, но ги водят, за да могат да си осигурят бюджета на училището и то да не бъде закрито”, добави Корнелия Нинова.

учител

“Трети акцент в бюджета на БСП са доходите – огромната бедност и неравенството са основните проблеми. Приветстваме увеличението на минималната пенсия и заплата, но с увеличение 40% на пенсията и 50 на минималната заплата ще се реши ли проблемът с бедността – не”, отсече Нинова. “Предлагаме коренно различна данъчна система и облагане, резултат от което ще е необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица. От това над 2 850 000 българи ще плащат по-малко данък. Предлагаме корпоративният данък за фирмите да си остане 10 %. Предлагаме промяна на данък-дивидент. Увеличението на данък дивидент предлагаме от 5 да стане 10%”, коментира тя.

калкулатор, бизнес, икономика, данъциОтмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане предлага за пореден път БСП. Необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която към момента е 460 лв., но се предвижда да стане 510 лв. Втората стъпка на скалата е минималният осигурителен праг, който БСП увеличава от 2600 лв. на 3300 лв. За доходи под него ще се плащат 10%. За горницата над тази сума ще се плаща 15% данък. Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. – най-богатите ще се плащат 20% данъци.

пари ръст спестяване добавка стотинки

“И тази данъчна реформа, която предлагаме, може реално да доведе до увеличаване на доходите, които не зависят от благоволението на едно или друго правителство, а дава възможност повече пари да останат у хората”, заяви още Нинова.

 


Share Follow

Leave A Reply