“Получихме подкрепа и те са готови да ни подкрепят и подпомагат с всичко. Още повече, че както дебатирахме с моя колега, по време на нашето председателство наистина има сериозни предизвикателства”, каза пред журналисти заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на България Екатерина Захариева след срещата си с министъра на правосъдието и пазител на държавния печат на Франция Никол Белубе. „Получихме уверението, че те ще съдействат с експертиза и подкрепа в каквото имаме нужда, когато ние поискаме“, добави вицепремиерът.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

Захариева отбеляза, че по време на разговора са обсъдени теми от общ интерес за двете страни като дебата за бъдещето на Европа, Брекзит, отбранителната политика на Съюза и бюджета на ЕС. „Нямаше как да не дебатираме за бъдещето и как си представяме Европа. Общото мнение е, че ЕС трябва да бъде преди всичко съюз, който взима по-бързо решение и осигурява сигурност и перспектива на гражданите“, заяви вицепремиертът. По думите ѝ в противен случай евроскептицизмът ще ни залее като вълна.

EU Европейски съюз

„Коментирахме това, че България винаги е била една от най-проевропейските нации – иска да участва във всички интеграционни процеси“, каза още Захариева. „Когато дебатираме за бъдещето на Европа, трябва да направим така, че държавите, които искат да се интегрират – да могат да се интегрират. Тези, които не искат или искат да вървят на различни писти, трябва да бъдат оставени да правят това, но тези, които искат да бъдат част от интеграционните процеси, както е България, трябва да им се възможност да го направят“, коментира тя.

Борисов Макрон

„Това посещение е продължение на изключително интензивните двустранни отношения между двете държави. Знаете премиерът Борисов беше първият премиер, който посети президента Макрон, след като той беше избран за президент. Той беше на посещение в България. Министърът на отбраната беше тук преди две седмици, така че искаме да задълбочим двустранните си отношения на всички нива“, отбеляза Захариева.

Западни Балкани ЕС

“Балканите са наш дългосрочен приоритет, не само за Европредседателството”, заяви още Екатерина Захариева. „Разбирам причините, поради които може би разширяването не беше популярно през последните 10 години. От една страна, Европа имаше много проблеми – икономическа криза, бежанска криза, Брекзит, криза със сигурността и тероризма, дебатираме как искаме да изглежда ЕС преди да се разшири. От друга страна, самите държавни на Балканите не напредваха толкова бързо с реформите”, посочи тя.

Захариева

“Но е дошло време наистина да се обърнем отново към тях, да им заявим ясна политическа подкрепа, без да правим компромис, разбира се, с изискванията за членство на ЕС. Предимно заради младите хора там ние трябва да начертаем някаква перспектива на тези държави, основана на собствените им заслуги и напредък с реформите“ коментира Захариева.


Share Follow

Leave A Reply