ДПС внесе в парламента промените в Закона за банковата несъстоятелност, провокирани от случая с КТБ. Това съобщи на брифинг депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде „Фокус“.

„Законопроектът за промени в Закона за банковата несъстоятелност е факт и внесен, качен е на сайта на НС. Екипът, който работи по него, е нашият колега Делян Пеевски, аз и Хамид Хамид. Мотивите за изготвянето на законопроекта е случилото се с КТБ и нейните активи след обявяването й под особен надзор на 21 юни 2014 г. досега. Процес, който е известен в публичното пространство като вторично разграбване на активите на КТБ“, заяви Цонев.

Делян Пеевски Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски
Снимка: БГНЕС

По думите му действително този процес е протекъл през тези над 2 години и по различни причини са се случили тези неща. „Ние сме ги анализирали доста внимателно. Направили сме изводите, че основа на този процес е начинът, по който е функционирала КТБ. На второ място на пропуските в законодателството, които са обясними предвид на това, че законодателството, касещо банковата несъстоятелност, е съобразено нормалното функциониране на банките, а не с това на една банка по начина, по който е функционирала КТБ“, коментира той. Цонев уточни, че третият проблем са грешки, допуснати от квесторите – неправомерни техни действия. „Ако законопроектът бъде приет, той ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ“, допълни той.

Цонев и Корнелия НиноваЦонев коментира, че в публичното пространство има фалшификации и манипулации относно това, че Делян Пеевски участва в този процес. „Както добре се видя от анализите, до момента на поставяне на банката под особен надзор той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин юридически е „спомогнал“ за това, което се случи в КТБ. Видя се, че тези обвинения са необосновани, започнаха да се тиражират нови манипулации относно процеса на вторично ограбване“, подчерта Цонев.

Той допълни, че не са водили разговори с другите парламентарни групи. „Наблюдавайте внимателно как ще се държат по този закон другите парламентарни групи, защото по това ще разберем кой реално иска разграбените активи да бъдат върнати на държавата. От докладите на синдиците са заведени над 800 дела по направени цесии и прихващания, които в момента текат. Г-н Пеевски избра друга форма да ви информира и вие ще видите, че той ще информира обществеността за своята позиция и за работата си по този законопроект“, каза още Йордан Цонев.

Хамид Хамид от ДПС допълни, че стотици активи са измъкнати. „На сайта на КТБ може да видите подробна справка на всички. Обмисляме като идея да криминализираме участието на такива лица в подобна схема“, заяви Цонев.


Share Follow

Leave A Reply