“По време на българското европредседателство върху нас ще падне тежестта за структурирането на службата на европейски прокурор”, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на пресконференция след годишната министерска среща ЕС – Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи под егидата на Естонското председателство на Съвета на ЕС във връзка с европрокуратурата.

председателство, България, Съвет на ЕС, лого

„Приет е регламентът за службата на европейски прокурор. По време на българското председателство тежестта върху нас ще падне върху структурирането на тази служба, с оглед обхвата на дейност и нейната компетентност. В рамките на председателството България е предвидила нарочна конференция през месец март, когато отново тази тема ще бъде обсъдена заедно с държавите членки на ЕС, но така също и с участието на магистрати, представители на академичната мисъл и прокурори“, поясни Цецка Цачева.

европейски съд, европейска прокуратура

Тя допълни, че предметът на дейност, компетентността на службата, ще бъде изцяло по отношение на контрол върху начина, по който се използват европейските средства. „Това са средствата на всички нас, европейските данъкоплатци. Сроковете, в които ще започне да функционира тази служба, са предвидени, съгласно регламента през 2021 г. Има един нелек път на структуриране на организацията на работата, изготвянето на правила за избор на европейски прокурори, на прокурори представители на другите държави членки, така че всичко това предстои и е наша отговорност за времето на българското председателство“, поясни Цачева.


Share Follow

Leave A Reply