Десет години след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, българите остават едни от най-големите еврооптимисти, показват резултатите от национално представително проучване на „Алфа Рисърч“, проведено по поръчка на Представителството на Европейската комисия в България в периода 16 – 25 септември сред 1021 души.

снимка: European Commission

снимка: European Commission

От 2007 г. досега одобрението за членството се запазва в рамките на 50 на сто, срещу 16 на сто неодобрение и 34 процента неутрални оценки. През изминалото десетилетие най-силни еврооптимисти остават по-младите, с по-високо образование, активност и мобилност, които са се възползвали най- пълноценно от предимствата на членството.

снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

Обществената подкрепа за влизането на България в Шенген е устойчиво висока – 53 на сто, докато приобщаването към еврозоната среща съществени притеснения и поляризирани оценки, според данните.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

Европейски парламент, Страсбург, Франция
29 знамена – знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

61 на сто смятат, че ЕС трябва да действа и по-дългосрочно, като положи усилия за постигане на икономически растеж и по-висока заетост. Всеки трети е на мнение, че здравеопазването, миграцията, външните работи и сигурността трябва да останат във фокуса на европейската политика. През целия десет годишен период на членството подкрепата за приемането на балканските страни остава устойчиво висока – над 50 на сто. Изследването сравнява и резултатите с подобно проучване в съседна Румъния. Мнозинството граждани в двете страни са оптимисти, че Евросъюзът ще се развива положително.


Share Follow

Leave A Reply