През следващите години у нас ще има най-голям недостиг на кадри със средно техническо образование. Това стана ясно при посещението на ресорния министър Красимир Вълчев в Бургас. За да реши проблемa ведомството започва ежегодно увеличаване на план приема в професионалните паралелки. С цел да се мотивират учениците ще бъдат увеличени и стипендиите.

„В бюджета има 3 милиона лева за механизъм за допълнително финансиране на паралелките за придобиване на професия, с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Както ви казах ще имаме недостиг във всички сектори, но някъде той ще бъде особено остър“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Повече средства ще има и за малките училища. Според министърa на образованието процесите за оптимизация постепенно ще намаляват. Красимир Вълчев е категоричен, че вече няма на всяка цена да се приемат предложенията на общините за закриване на училищата.

 „Ние ще приемаме такива предложение, в които училището е неизбежно да се закрие с много малко ученици да кажем под 20. Ако е по-отдалечено мястото и още по-малко“, уточни просветният министър.

Относно предложението за мандатност на училищните директори, според Красимир Вълчев то поставя образователната система пред риск.

 „Мандатността би означавала веднъж на 4 или на 5 години ние да поставяме цялата система пред един процес на избиране на близо 4500 директора, което рискува системата да спре да работи, поне за няколко месеца“, каза Вълчев.

Образователният министър смята, че по-важното е да има механизъм, който да позволява директорите, които не се отнасят достатъчно професионално към работата си, да могат да бъдат освобождавани от постовете си.


Share Follow

Leave A Reply