„От началото на тази година у нас са станали точно 6 106 катастрофи. Жертвите на пътя са близо 600, ранените – над 7 000. Най-честите причини за тежките инциденти са несъобръзена скорост и неправилно изпреварване. Има около 30 пътни участъка в страната с висока концентрация на ПТП.“ Това съобщи председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Владимир Тодоров

Владимир Тодоров

17 и 18 ноември по пътя София – Варна, в района на село Микре, възникнаха две тежки пътнотранспортни произшествия с общо 10 жертви. Тодоров посочи, че пътят е ремонтиран, маркировката е добра, а пътните знаци са нови. Това обаче не ограничава несъобразената скорост в участъка.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

За неправилно изпреварване, навлизане в насрещното движение и превишена скорост шофьорите-нарушители вече ще бъдат отвеждани от полицаи в районното управление, за да бъдат санкционирани. Това е първата от серия мерки, които правителство реши да предприеме за борба с произшествията на пътя. Според председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче трябва да се обърне внимание и върху обучението на младите водачи.
катастрофа, генуа 1
Пътна полиция и Асоциацията на пострадалите при катастрофи започват поредната кампания за поставяне на предпазните колани.  Владимир Тодоров обърна внимание, че много от травмите на пострадалите в катастрофата на 17-ти в района на село Микре са можели да бъдат избегнати, ако са били с колани.


Share Follow

Leave A Reply