„Близо 1/3 от туристите посетили в Пловдив през първите 9 месеца на 2017 г. са чужденци, като са нараснали с 14 на сто в сравнение със същия година по-рано. Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване с 10 и повече легла в Пловдивска област за периода януари-септември показват, че гостите на общината са над 365 хил.” Това обява министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на фестивала „Дефиле на младото вино“.
24-11-17 defile vino Plovdiv
„България се представя все по-успешно на световната карта на винопроизводителите и печели многобройни международни награди”, каза министър Ангелкова. Тя допълни, че в началото на годината България е поставена на второ място сред 10-те най-добри дестинации за винен туризъм в света. Класацията е на „Wine Enthusiast“- едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура.

снимка: EventsMedia.bg

снимка: EventsMedia.bg

„За нас беше важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на България, защото са част от цялостното преживяване на посетителите на страната”, посочи още министърът. Според нея те оставят своя отпечатък и често туристите правят пряка връзка между държавата, която са посетили, и виното й. „Затова решихме заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да разработим 12 винено-кулинарни дестинации. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Пловдив е част от дестинацията „Западна Тракия“, посочи министърът на туризма.
22047827_864610866997406_8228630632998896063_o
Тази година посетителите на Дефилето на младото вино ще могат да дегустират близо 250 вида вина, представени от 36 български изби, а гостите ще имат възможност да опитат и различни кулинарни изкушения, сред които и биопродукти. Ежегодният фестивал този ноември е разположен в 15 знакови къщи в Стария град. Организаторите са подготвили и интересна и богата културна програма, включваща разнообразни изпълнения в различни жанрове.


Share Follow

Leave A Reply