Най-малко 235 поклонници са убити, а 130 са ранени при бомбена атака над джамия по време на молитва в египетския регион Северен Синай, твърдят турската агенция Хюриет и Евро Нюз.1000

Линейки карат ранените към близките болници след атаката в джамията в град Бир ал-Абед, споделиха очевидци. Свидетели твърдят още , че въоръжени мъже са стреляли по линейките след атаката.

Бомбата, поставена близо до джамията Ал Рауда в селището Бир ал-Абед, е избухнала по време на обедните молитви. След това въоръжени хора са стреляли по молещите се, докато те напускали джамията, съобщава ДПА, като цитира източници от местните сили за сигурност. По данни на Асошиейтед прес нападателите са били в четири джипа. bir_al_abed copy_1511529741684.jpg_9440754_ver1.0_640_360

След свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси през 2013 г. в Египет бяха извършени серия от нападения, предимно насочени срещу силите за сигурност. Повечето атентати бяха извършени в Северен Синай и отговорността за тях пое Ислямска държава, припомня ДПА.

снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Египетските сили за сигурност убиха 15 екстремисти, които са участвали в атентата, съобщи телевизия „Скай нюз – Арабия“, цитирана от ТАСС. В операцията срещу нападателите са използвани безпилотни самолети. Обезвреждането на атентаторите продължава.
снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Според вожда на бедуинско племе, което воюва срещу „Ислямска държава“, атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити – поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес. Засега нито една от действащите в Египет екстремистки организации не е поела отговорност за атентата.
снимка: ЕРА/БГНЕС

снимка: ЕРА/БГНЕС

Във всички болници в провинция Северен Синай е обявено извънредно положение. Подразделения на армията и полицията претърсват района. Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай. Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и въведе извънредно положение и в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.


Share Follow

Leave A Reply