„Най-сериозният проблем по чистотата на атмосферния въздух е превишението на нормите на фини прахови частици”. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух”.
1511523990
По проблемите на местно и национално ниво министър Димов посочи, че все още има кметове и общини, които не разпознават този проблем или не го разпознават като достатъчно сериозен и не му отделят внимание. Той допълни, че това е проблем на недостатъчно финансиране и даде пример с общините, които имат най-много трудности – Видин, Монтана Враца, където има голяма безработица и малко финансови средства. „По-малките общини нямат капацитет да определят проблема, нито да намерят решение или да отделят средства за решаването му”, отбеляза Димов. Според него трябва да се повиши гражданската активност.
IMG_9121f15173f45524a32e4b76072f95d78a1d
„Сред проблемите на национално ниво е забавянето на изработването на национална програма за качеството на атмосферния въздух, което ще доведе до закъсняване на отпускането на ресурса от 115 млн. лв, предвидени в Оперативна програма “Околна среда” за този сектор”, поясни министърът. Димов очерта два основни проблема за високото ниво на фини прахови частици във въздуха – битовото отопление и транспорта. За битовото отопление той каза, че трябва да има ясни изисквания за съдържанието на пепел и сяра за продаваните горива; да е по-ниска влажността на дървесината, която се ползва за отопление; въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра трябва да има ясен режим за санкции, както и да се стимулира и подкрепя подмяната на уредите за отопление.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По отношение на транспорта, трябва да се води борба с изпускането на вредни емисии, като една от мерките е КАТ да може да отказва първа регистрация на коли с липсващ катализатор. Друга мярка е КАТ да може да контролира по пътищата за наличието на катализатор в автомобилите. Трябва да се промени законодателството така, че пунктовете, които изкупуват отпадъци, да не могат да изкупуват катализаторите.
5fcca9883862c9877ee45f7b1d2f8cd7f6a6d7d0
Във форума, който е организиран от Министерството на околната среда и водите,взеха участие вицепремиерът Валери Симеонов и министрите Ивайло Московски, Теменужка Петкова, Емил Караниколов, Бисер Петков, кметът на София Йорданка Фандъкова.
IMG_9169e08c4fb4f98c08022fff8caef66b3888
Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че подобряването на атмосферния въздух е основен приоритет на правителството. „Надявам се, че всички институции ще започнат да работят заедно”, посочи той и допълни, че наказателната процедура срещу България за чистотата на въздуха не трябва да се допуска. „Трябва да вземем превантивни спешни мерки”, допълни Валери Симеонов.


Share Follow

Leave A Reply