„Наскоро си позволих да кажа пред читалищни дейци, че имаме нужда от нов национален идеал и от ново възраждане. Защо тези истински българи ме гледаха скептично. Песимизмът и взаимното обвинение за неуспехите не са типично български черти, народът може да се обедини в името на национална идея.” Това каза ректорът на Софийски университет “Свети Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков в словото си на тържеството в аулата по случай патронния празник на висшето училище.
20171125124129__KR6248
Герджиков допълни, че университетът е първи, който се среща с младите хора и пожела чрез знанието и уменията изразът “българска работа” да придобие нов смисъл. “Нека СУ в юбилейната си година да покаже на обществото духовния път”, каза още ректорът.
Цвета Караянчева
“Софийският университет ще следва мисията си да изгради интелектуален, морален и културан коректив. Университетът е средище на прогресивни идеи и свободолюбие”, каза в поздравлението си председателят на парламента Цвета Караянчева.
20171125124054__KR6186
“Софийският университет днес е не просто училище, а синоним на просветителство, интелект, наука и знание”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която си припомни как преди години и тя е пристъпила в университета с боязън и трепет. Тя благодари на преподавателите, че са дали на студентите си да черпят от тяхната интелектуална мощ и чрез тях са разбрали, че знанието ни прави по-свободни. Благодари им още за добитото самочувствие.
20171125124051__KR6175
Университетът получи поздравителни адреси за празника си от президента Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Цецка Цачева и други.


Share Follow

Leave A Reply