Г-н Ковачев, как ще коментирате решението на БПЦ да предприеме действие по легитимация на МПЦ и приемането й за църква-дъщеря? 

Това е едно положително решение и аз го приветствам, защото БПЦ пое подадената ръка от нашите събратя в Македония. Оттук нататък се надявам, че създаването на тази комисия няма да забави процесите. Надявам се наистина бързо двете църкви да започнат общи взаимоотношения и Българската православна църква да помага във всички възможни направления, защото историята ни е една и това, което ни е разделяло не може да бъде оправдавано нито с канони, нито с други аргументи, като сръбската окупация след 1920 г., насилията, които са извършвани тогава, както преди 1944 г., така и след това.

Като казахте подадена ръка от МПЦ, смятате ли, че намеренията им са искрени, а не искат просто да ни използват, за да си легитимират църквата?

Ние видяхме и след подписването на Договора за добросъседство на 1-ви август, че първата най-топла и положителна реакция в Македония беше от представители на църквата- игумена и монасите на Бигорския манастир. Смятам, че църквата пази спомена за историята на Охридската архиепископия и няма как те да не знаят какви са фактите от историята и каква е била тази църква със столетия назад. Надявам се, че това е в общия контекст на сериозното подобряване на отношенията между Македония и България и църквата също поема своята роля.neofit_stefan

Това е едно наистина смело решение. Ние трябва да си представим от къде тръгнахме и до преди съвсем скоро срещу България се бълваха най-различни негативни и дискриминационни епитети и говор на омразата- „бугараш“, „бугарофил“, „предател на македонския идентитет“, за да стигнем до това писмо, в което МПЦ говори за това, че иска помощ от „църквата-майка“. Така че, според мен не можеш да имаш една майка само за определен период от време, докато ти свърши работа. Мисля, че това е нещо много фундаментално, което няма как да се промени. След като имаме абсолютната легитимна и официална позиция на едната страна, която казва – „вие сте нашата църква-майка“, и от друга страна, която също казва- „да, ние потвърждаваме, че ние сме вашата църква-майка“, това няма как да се развали.

Да, но смятате ли, че ще бъде лесно развитието на този въпрос, защото виждаме, че вече има негативна реакция от Сръбската православна църква, а в скоро време най-вероятно ще има и от други църкви, като руската например? 

Това зависи сега от мъдростта и умението на БПЦ по най-добрия начин да се застъпи за нашите общи интереси. Ясно е, че ще има негативно настроение, но познавайки нашата история, историята на Българската екзархия от 1870 г. и борбите за църковна независимост, на всеки трябва да е ясно, че няма лесни борби и е нямало позитивно отношение и тогава, нито от Цариградската патриаршия, нито от който и да е. Тогава е имало смелост в нашите архиереи, за да успеят.Бойко Борисов и Зоран Заев

След идването на правителството на Зоран Заев на власт в Македония и подписването на Договорът за добросъседство, ставаме свидетели на едно рязко обръщане на отношенията между двете държави на 180 градуса. Как оценявате периода след подписването на договора и какво смятате, че още ще се подобри през следващата година? Можем ли да очакваме още по-голямо сближаване в бъдеще?

Нека имаме предвид, че договорът все още не е ратифициран. Очакваме това да стане в българския парламент декември месец, а в македонския през януари. Въпреки че той не е ратифициран, ние виждаме, че атмосферата е съвсем различна. Имахме общо заседание на правителствата в Струмица, на което се подписаха много споразумения в различни области- инфраструктура, интернет, роуминг, отбрана и общата декларация, за това, че ще си сътрудничим и ще помагаме на Македония. Два дни след общото заседание на правителствата направихме и среща на местната власт в Кюстендил, където новоизбраните кметове от Македония дойдоха да се видят със своите колеги кметове от съседните общини от България по границата. Там се реши да се работи за създаването на една асоциация на общините от двете страни на границата.DSC01741

Очаквам и догодина да продължи този процес и в духовната сфера и в политическата и в медиите, в намаляването и отпадане на роуминг таксите. Това са неща, които са в полза и на двете страни. Най-важното е преодоляването на негативното говорене от миналото, език на омразата и дискриминацията на тези, които открито заявяват своя етнически произход. Надявам се на връщане към истината и това е основното. Младите хора да знаят своята истинска история, а не фалшификациите, и разбира се, всеки да може свободно да се чувства такъв, какъвто иска. Ако някой иска да се чувства етнически македонец, това е негово право, ако друг иска да се чувства като македонски българин това е също негово право. Никой няма право да дискриминира или да упреква тези хора. Няма право обаче някой да аргументира това как се чувства с фалшифициране на историята. Тук е огромният проблем, който имаше между нас. Аргументацията за македонското етническо самосъзнание се базираше не на историята след 44 г., а на манипулиране на историята преди това и на опит за подмяна на идентичността на нашите исторически личности и на фалшифициране на събития.

Смятате ли, че предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС може да се окаже съдбоносно за европейското бъдеще на Македония? Възможно ли е по време на нашето председателство да се разреши спора с Гърция за името и Македония да получи статут на държава членка в ЕС и НАТО? 

Аз виждам в новото ръководство на Македония едно искрено желание да изчисти всички проблеми със своите съседи и да тръгне напред като една модерна европейска страна, без наслагване на идеологии от миналото. Смятам, че договорът с България дава допълнителен стимул, да се намери решение на проблема с Атина и Македония да стане част от НАТО в най-скоро време, а след това да започнат и преговори с ЕС за членство. Наистина се надявам, в най-оптимистичния вариант по време на срещата за Западните Балкани в София през май месец, да се постигне напредък по този въпрос.Зоран Заев

Виждаме, че се водят преговори с Гърция. Има две или три формулировки за нови имена на страната, но е много трудно на правителството на Зоран Заев, защото от другата страна има хора, които се опитват да дърпат страната в обратната посока. Те направиха всичко възможно преди това да блокират интеграцията на Македония с техните решения. Те блокираха преговорите с Гърция с най-безумните неща като например наименованията на летището в Скопие и магистралата към Гърция с името Александър Велики, наименования на стадиони, изграждането на паметници и т.н. Имаше, разбира се, провокации и спрямо България, но се надявам всичко това да е останало в миналото.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: tamoxifen

Leave A Reply