Концесионерът на ски съоръженията над Банско – фирма „Юлен“, разпространи идейния си проект за втори лифт в курорта. Това се случва около седмица, след като правителството прие промени на плана за управление на природен парк „Пирин“, които позволяват изграждането на втори лифт.
лифт Банско
Идеята е да се изгради лифт с обща дължина 5,8 км. Капацитетът му ще е от 3000 души на час, като всяка кабинка ще има десет места. Планира се началната станция на новия лифт да е близо до първата станция на сега дейстъващия такъв. Трасето от нея до междинна станция, разположена в м. Чалин валог, ще се движи почти успоредно на настоящото и след междинната станция ще продължава до местността Шилигарника, посочена като втори естествен център на ски зоната. Основната цел е да се намалят опащките на Бъндеришка поляна.

идеен проект на фирма „Юлен“ за втори лифт в Банско

идеен проект на фирма „Юлен“ за втори лифт в Банско

Фирмата консиционер е категорична, че този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето, са само 0.017 % от територията на парк Пирин. Освен това от „Юлен“ поемат ангажимента срещу всяко отстранено дърво да засаждат по 5 нови. Фирмата посочва още, че преди 8 години са се свързали с водещи производители на въжени линии в търсене на решение на проблема с опашките от скиори и сноубордисти в Банско. Идейният проект бил продукт на тяхната дългогодишна работа и проучвания на терен.

Нено Димов

Нено Димов

Министърът на околната среда Нено Димов вече обяси, че всяко инвестиционно предложение, което постъпи за парк Пирин, ще минава през екооценка и оценка за съвместимост. Министърът беше категоричен и че в националния парк няма да се строят хотели и ресторанти. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения.


Share Follow

Leave A Reply