Българският патриарх Неофит и вселенския патриарх Вартоломей ще се срещнат в Истанбул, като една от основните теми на разговора се очаква да бъде решението на Българската православна църква да се ангажира със застъпничество пред поместните православни църкви за установяване на каноничния статут на Македонската православна църква. Двамата ще отслужат заедно литургия в обновената българска църква “Свети Стефан”, известна като Желязната църква, в Истанбул на 7 януари, предаде БГНЕС.

Източниците на БПЦ досега нееднократно са посочвали, че решението им относно МПЦ вече е известно на Вселенската патриаршия. Неофит ще бъде част от официалната делегация, водена от премиера на България Бойко Борисов. Българската делегация ще включва митрополитите Гавриил Ловчански и Наум Русенски. За Истанбул ще замине и старозагорският митрополит Киприан, който е натоварен с участие в окончателната подготовка за дългоочакваното откриване на възстановения храм, предаде БГНЕС.

Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участват в литургията. Реконструкцията на църквата продължи 6 години и струва около 3,5 милиона евро.


Share Follow

Leave A Reply