„България все повече става европейска държава, в която законът има върховенство. В случая с разрешението за втори лифт на Банско и промяната на плана за управление е точно това – спазване на закона.” Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където коментира протестите срещу промяна в плана на управление на НП „Пирин“ и евентуалното изграждане на втори кабинков лифт в ски зона Банско.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос трябва ли министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да подаде оставка, както поискаха протестиращите, Симеонов отговори: „Не, естествено. Откъде-накъде? Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение на спазването на законодателството“. „Държавата в случая трябва да защитава интересите на инвеститора, по отношение на изграждането на втори лифт, тъй като там се струпват безобразни опашки. Те са огромни и отблъскват и отвращават всички хора, които са дошли да ползват този чудесен курорт“, посочи вицепремиерът.
Снимка: Нова телевизия

Снимка: Нова телевизия

Валери Симеонов опроверга информация, че промяната в плана за управление на парка ще позволи застрояването на 48% от територията му. „Това е точно такава лъжа, каквато е и легендата за изсичането на вековни гори, каквито няма в концесионната зона. Те са обособени в биосферен резерват, описани са и са обозначени“, коментира вицепремиерът.


Share Follow

Leave A Reply