“В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България”, каза вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ. „Имахме среща при кмета на София Йорданка Фандъкова относно плана за управление на Витоша. Ще се направи работна група, която трябва да започне работа през тази седмица, за да можем конкретно да залагаме параметрите за преустройството на лифтовете, които в момента не работят. Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм, който беше изцяло потиснат от безумни екологични норми”, подчерта Симеонов.

природен парк Витоша

“Тази седмица ще внесем промени и в Закона за горите, които ще разрешат да се изграждат всякакви спортни съоръжения без промяна предназначението на територията под тях. Такъв ограничителен закон като българския няма никъде по света и то той е избирателен – насочен е към ограничаването на инициативата и какъвто и да е бил туризъм в планините на България. Защото изграждането на далекопровод през планината не изисква промяна предназначението на трасето, а изграждането на лифт изисква. Кажете ми, каква е разликата? Дай боже, повече млади хора да разберат тези факти, че в момента екозащитни организации тотално блокират развитието на България“, каза още Симеонов.

лифт Банско

Той коментира и промяната в плана за управление на Пирин. „С него дадохме възможност на концесионната зона върху 2% от територията на Пирин, която е всъщност концесионната зона на ски зона „Банско“, ще се разреши построяването на един лифт и нищо друго. Пълни глупости са това, че ще се строи на 36%, това е напълно забранено. На Витоша също ще бъдат променени само тези лифтове, които съществуват в момента. В Австрия пуснаха 16 км лифт, а в Унгария, където няма планини, пуснаха два лифта и това е само миналата година. А в България няма един метър лифт, заради криворазбраното опазване на природата“, каза още вицепремиерът.


Share Follow

Leave A Reply