„Не е справедливо да си измислят мотиви, за да не бъде България приета в Шенген“,  каза премиерът Бойко Борисов по време на конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“ в Брюксел. „Има една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница – България, има сухопътна и морска граница с Турция – Черно море, така както Гърция има сухопътна граница с Турция, има и Егейско море. В едната държава толкова милиарди се изляха и на практика ефектът е провал, а в България – нулев натиск от мигранти“, заяви Борисов.

снимка: turako.ru

снимка: turako.ru

„Това, което се опитва нелегално да преминава, бива задържано и връщано и така ще продължава, но в същото време България не е в Шенген. А нашите приятели и стратегически партньори – Гърция са в Шенген. Не е справедливо. Все по-трудно става да си измисляте мотиви, защото и Европейската комисия, и Европейския парламент – за всички, които проверяваха границата, се оказа, че България най-добре я пази, но продължаваме да си измисляме“, заяви Борисов.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност“, каза още Борисов и добави, че релокацията не работи, тъй като бежанците не искат да стоят в България, а искат да дойдат в Западна и Централна Европа, където страните са по-богати и с по-мощни социални системи. „Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част – милиони жертви, опустошени държави. Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори“, каза още Борисов.

снимка: stockholmcf.org

снимка: stockholmcf.org

„Споразумението с Турция трябва да продължи. Да си платим и на всяка цена да се продължи. Без това споразумение, Европа няма шанс да се справи“,  каза Борисов. „Много неща в Турция не ни харесват, много неща изобщо не съвпадат с нашите ценности и са в противоречие и пълен разрез, но без Турция като наш най-голям съсед, няма да можем да се справим с миграцията. Същото касае колегите от Италия с Либия и потока от Африка“, коментира Борисов. По думите му ЕС трябва да хвърли своите усилия за справяне с проблема на границата – да се разделят икономическите мигранти от тези, които наистина бягат от войната. „Да инвестираме в центрове за сигурност близо до конфликтите, за да могат тези хора да се върнат“, каза още той.

Западни Балкани ЕС

„Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор“, заключи той. „Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че две войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускорят процеса – не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем – трябва да се даде перспектива на всички“, каза министър-председателят.

снимка: independent.co.uk

снимка: independent.co.uk

„И днес имахме много добра среща с Европейската инвестиционна банка. Има огромно финансиране. Тук, разбира се, слагам една голяма скоба – кохезията е без алтернатива, тя не може да се пипа, така че финансиране има от банките, бюджетите и кохезията“, обясни Бойко Борисов. „Ще бъда много щастлив, ако проработи коридор номер 9, който идва от Финландия и стига до Истанбул. Бизнесът ще спечели, това са ареалите, най-добри за животновъдство и стопанство, прекрасни места за зелени енергии“, заяви премиерът.

Ангела Меркел и Бойко Борисов

„Имаме 10-20 дни, които ще са много интензивни. Рюте, Орбан, австрийският канцлер ще идват. За да имам някакъв мотив, аз самият трябва да съм убеден и да съм сигурен в няколко неща“, каза Борисов пред журналисти. „Хората се страхуват от неяснотата. След разговорите ми с Меркел, ако имаме гаранция за баланс, можем да се придвижим напред. Европа вгорчи отношенията трайно за години напред по темата“, коментира Борисов.

снимка: Informo.bg

снимка: Informo.bg

„Сега виждате, че полагаме усилия. Ако някой мисли, че е лесно да съберем лидерите на едно място, не е. Неслучайно всички хвалеха България, защото полагаме много усилия. Ние свършихме това, което трябваше“, допълни той. „Всички очакват ние да продължим да сме така стабилни. Така че цялата политическа класа в страната трябва да е наясно колко е важна сигурността и стабилността“, каза още премиерът на България.


Leave A Reply