Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предизвиква национален референдум „срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България“. Това се казва в разпространена до медиите позиция от пресцентъра на Движението.

Снимка: БГНЕС Красимир Каракачанов

Снимка: БГНЕС
Красимир Каракачанов

Въпросите, които според него трябва да бъдат зададени и вълнуват българското общество, са: съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство; съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система;съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове у нас.

Истанбулска конвенция -1030x717

Той призовава председателите на всички парламентарно представени партии да започнат консултации.
В мотивите си пише, че тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който засяга „бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност“ на страната.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според него формулировката на въпроса на БСП – „против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция“, може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното – Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство, извън обхвата на документа, смята още лидерът на ВМРО.

За Каракачанов е очевидно, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“, още по-малко е склонно те да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите.


Leave A Reply