Екоминистърът Нено Димов определи недоволството срещу плановете за застрояване на Пирин като политически и посочи, че водачи на протестите са политически партии, спечелили под 2% на последните избори. По думите му има и хора, които се вълнуват от съдбата на планината, но исканията и акцията са политически. „В плана за управление на Пирин, в таблицата се показват по-нагледно нещата. В тази зона от 48% става дума само за водохващания за питейна вода и нищо друго”, посочи той пред бТВ.Той добави, че тази площ е 200 кв. км и попита кой може да застрои площ с размерите на Пловдив, Бургас и Варна взети заедно. Димов добави, че целта е мобилизиране – европредседателството фокусира България и на сцената излизат актьори да играят.

Снимка: Нова телевизия

Снимка: Нова телевизия

„Започва интеграция на различните източници на информация за чистотата на въздух в София“, съобщи той. „Учените от БАН и химическия факултет ще опитат да интегрират данните от мрежата за качеството на въздуха и ще може да имаме данни от широката мрежа, които са калибрирани”, обясни той. „Предстои Общината да купи 20 нови станции с пари по програми и така ще се интегрират трите системи. Основният проблем за чистотата на въздуха е битовото отопление“, посочи той. По думите му се работи върху контролна мярка – на пазара да се пускат твърди горива с критерии за съдържание на пепел и сяра и предстои и да се определи кой ще упражнява контрола.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Като по-дългосрочната мярка той посочи и печките за отопление – след две години ще се мине към нужните екостандарти. Последна мярка е да се прехвърлят европари към МВР, с които те да купят допълнителна техника и така да контролират замърсяването на автомобилите по пътищата.

 


Leave A Reply