Прокуратурата в Бургас е разпоредила проверка по журналистически материали за насилие над деца в детска градина от страна на възпитателка, съобщиха от държавното обвинение.
Тя трябва да установи кога и къде са се случили събитията, кои са възпитателките и кои са децата, върху които е упражнено насилие. Ще се установява още и дали са констатирани увреждания по тялото и лицата на децата, както и дали родителите им са запознати със случая.

Предстоят разпити на свидетели. Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни оторганите на МВР, дирекция „Социално подпомагане“ и отдел „Закрила на детето“.

Вместо да дойде на работа, тази сутрин другата учителка е изпратила молба за напускане.

„Потресена съм от кадрите, не съм очаквала, че такова нещо в мое отсъствие може да се случи”, каза директорът на ОДЗ „Брезичка” – Бургас Събка Недева. Тя беше категорична, че не е усетила никакво напрежение в групата.

Родители споделят, че не са и подозирали какво се случва в градината.

„Как няма да се притеснявам, имам близначета, две дечица. Потресена съм ужасно, просто не искам да го повярвам”, заяви Мирослава Терзиева.

„Недопустимо е такова отношение към нашите деца – и психически, и физически тормоз. Страшното е, че в кадър виждаме целия екип, който обгрижва тези деца”, коментира Веселина Таралова – началник на отдел „Образование” в община Бургас.

Имало е проект на видеонаблюдение, но единствено учителките в тази група са отказали в стаята да бъде сложена камера.

снимка: detska-gradina.com, снимката е илюстративна

снимка: detska-gradina.com, снимката е илюстративна

 

Сезирана е и Агенцията за закрила на детето. По-късно в градината ще бъде проведен педагогически съвет, ще има и среща с родителите.


Leave A Reply