Федералното бюро за разследване изрази силни притеснения от плановете на републиканските членове на Комисията по разузнаването към американския Конгрес да публикуват класифициран доклад за разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. ФБР твърди, че докладът пропуска факти, които могат да повлияят съществено на точността му. Службите казват, че не са разполагали с време, за да се запознаят с документа. Белият дом от своя страна настоява да бъде дадена публичност възможно най-скоро. Документът се състои от 4 страници и е дело на председателят на Републиканците в Комисията по разузнаването Девин Нунес. Той определи притесненията на ФБР и на министерството на правосъдието като „фалшиви“ и целящи да прикрият информация относно злоупотребите в тези две ведомства. Според демократите пък документът отправят нападки срещу Бюрото и министерството.

Белият дом

Белият дом

„Трудно е да се каже какви ще са последствията. Според ФБР и правосъдното министерство това е безразсъдна стъпка, защото информацията не е проверена. Не става дума за факти. Всичко е подвеждащ разказ, който да подкопае доверието във федералното бюро и в предишния директор Робърт Мюлер. Освен политизиране на разузнавателния процес, документът изпраща послание на Белия дом, че може да бъде уволнен и зам.главния прокурор Род Розенстайн“, заяви Адам Шиф, демократ в Комисията по разузнаване в Конгреса.

Четири източника, запознати с доклада казват пред Ройтерс, че той обвинява ФБР и министерството на правосъдието в даване на подвеждаща информация относно заповед за подслушване на бившият външнополитически съветник в предизборния екип на Тръмп – Картър Пейдж. В края на миналата година той призна за контакти с висш дипломат в Русия.


Leave A Reply