„БСП за България” отново настоя от пленарна зала да бъде отстранен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Призивът за това от парламентарната трибуна направи народният представител Александър Симов. Аргументите му се основаваха на решението на Конституционния съд във връзка с оставката на Делян Добрев. „Трябва да сме в съзвучие с Конституцията, трябва да изпълните това мое желание”, обърна се Симов към председателстващия заседанието Валери Жаблянов.

Александър Симов, снимка: clubz.bg

Александър Симов, снимка: clubz.bg

В отговор на призива народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов заяви: „Аз остро възразявам да се допускат подобни процедури от народни представители в залата на този парламент. Всички оратори, след като са в тази зала, трябва да имат достатъчно компетентност, за да знаят кога се прекратява мандатът на народен представител”.

Данаил Кирилов, ГЕРБ снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ
снимка: БГНЕС

“Мандат се прекратява след случване на три юридически факта – оставка, решение на Народното събрание, решение на ЦИК, с което се обявява мандатът за прекъснат и се връчва мандат на следващия”, допълни Кирилов. Той настоя призиви за отстраняване на Добрев от зала да не бъдат допускани, защото няма правно основание за това, и подчерта, че те само създават напрежение в пленарната зала.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Изказване направи и Делян Добрев, който коментира: „Чудех се в последните дни защо толкова ме мразят колегите от БСП и единствената причина, която намерих, е, че всеки ден съм със синя вратовръзка. Днес специално съм си сложил червена”.  Той се обърна към председателстващия пленарното заседание Валери Жабланов с думите: „Предлагам не само да ме отстраните от зала, а да викнете и полиция, за да ми сложат белезници или направо да ме дадете за разстрел”.


Share Follow

Leave A Reply