Икономическият ръст на България е сред най-високите в ЕС, сочат последните данни на Евростат. Страната ни е на четвърто място след Румъния с 3.9%. Процентът при северните ни съседи е 4.8%. На първо място е най-малката страна член на ЕС – Малта с 5.5 на сто. Втора е Ирландия – 5.1%. Зад нас се нареждат Испания, Словакия и Швеция с по 3.3%. Това е един от основните показатели, който доказва, че сме готови за приемане в чакалнята на Еврозоната. Това заяви икономистът от КНСБ Любомир Костов пред телевизия „Европа“.

A logo of the European currency Euro stands in front of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main on June 6, 2013, 2013. The European Central Bank held its key rates unchanged, as widely expected, at its regular monthly policy meeting. The bank's new headquarter is to be finished in 2014. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)

Костов подчерта, че влизането в чакалнята вече е изцяло политически въпрос и щом финансовият министър Владислав Горанов обяви официално, че ще подаде молба за приемането ни в чакалнята през юни, вероятно имаме уверението, че тя ще бъде приета.

евро, пари

„Ако бъдем приети в чакалнята на Еврозоната не означава, че приемаме еврото автоматично. Страната ни ще има две години подготвителен период, през който нищо не се променя. Според икономистът на КНСБ фактът, че България вече 20 г. е във валутен борд ще улесни прехода към еврото.


Leave A Reply