Парадоксално е, че в ръководството на БСП няма нито един член на БКП, а в ръководството на ГЕРБ – 2/3 са били членове на БКП. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Не сме против изучаването на периода на комунизма в училище, но бихме искали да се изучава обективно. В новите учебници 11 века от историята на България са засегнати в 15 теми, а социалистическият период от 45 г. – в 12 теми. Това, което беше качено за обществено обсъждане за тези периоди, няма нищо общо с крайния резултат – на обществото бяха представени и приети едни учебници и някой след това подмени този период. А разликата между това вътре и това, което са видели хората, е огромна. Има подмяна на историята – по време на социалистическия период има „изселване“, а няма „депортиране“ на евреи. Според нас чрез миналото се посяга на бъдещето, защото това го учат деца, които нямат спомени от този период, и те ще го попият така, както им е представено“, каза още тя и посочи, че БСП е единствената партия, която е направила реална оценка на периода по време на своите най-високи форуми.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По темата за Истанбулската конвенция лидерът на БСП обясни, че истината за нейните текстове си проличава от обяснителния доклад към нея на Съвета на Европа.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Става въпрос за различни хора, на които на базата на това, че са различни, трябва да им дадем статут на бежанец. Убедена съм, че хората трябва да се произнесат на референдум по темата. Нямам представа защо се получи такава истерия, такъв натиск. В политическата си история съм преживявала всякакъв натиск, но никога такъв – и външен, и вътрешен“, каза още тя и уточни, че никога не е подкрепяла тази конвенция.


Leave A Reply