„Правителството започна да раздава средства, еднолично и на калпак, затова е редно Сметната палата да се произнесе по този въпрос. Защото е притеснително, че всичко се случва на тъмно”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него всичко това, което премиерът прилага сега като свое еднолично решение, е било заложено в алтернативния бюджет на БСП.

Иван Иванов

Иван Иванов

„Управляващите отхвърлиха всички наши предложения, но в един момент се оказа, че всичко това, което ние предлагахме, е възможно”, каза още народният представител. Той заяви, че въпросът е защо пари се раздават по този начин и с какви мотиви премиерът Борисов го прави. Иванов добави, че са неясни критериите за раздаване на такива средства на общините и много кметове питат как да кандидатстват, за да ги получат и те. „След промените в Закона за публичните финанси се оказа, че Борисов и правителството са над законите и Конституцията и раздават пари без никакви обяснения”, каза Иванов. Според депутатът от БСП по времето на кабинета на Орешарски, правителството също е отделило пари за общините. „Разликата е, че тогава имаше ясно разписани критерии и парите бяха заложени в бюджета. Сега това нещо отсъства”, каза още той.
Борисов, ГЕРБ
Иван Иванов отбеляза, че практиката за раздаване на средства на общини е започнала преди няколко години и според него това е механизъм на Бойко Борисов да си купува гласове и влияние. „Очаквам ГЕРБ да не се съгласят на проверка от Сметната палата, защото механизмът за разпределяне на публичния финансов ресурс е доста привлекателен, за да се откажат управляващите от него”, каза още социалистът.
Сметна палата
Иванов бе категоричен, че опозицията ще бъде остра и в дискусиите по тази тема, защото гражданите трябва да разберат, че данъците им не се харчат по правилния начин. Народният представител заяви още, че ситуацията не се капсулира в отделни случаи, като Хасково и Септември. „Моделът на срастване на партия и държава е характерен вече за почти цялата страна. Септември е поредното доказателство за това по какъв начин се управлява чрез шуробаджанащина”, добави той.


Leave A Reply