„Македония е Българска и гърците нямат никакви основания за тези протести“, заяви пред бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки по повод протестите в южната ни съседка за името на Македония. „Модерната гръцка държава се появява на Балканите 1912 – 1913 г. в сговор с Гърция. В териториите, които те окупираха тогава и до днес продължават да окупират, и досега хората говорят на нашески език. Спорът, който продължава да се разгаря в Гърция, е ехо от сговора със Сърбия през 12 – 13 г.“, каза Джамбазки.

Ангел Джамбазки

„На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция“, добави евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ). „Това е единственият медикамент, иначе ще се повтори историята. Не знам дали народите на Балканите трябва през 30 – 40 години да повтарят едни и същи ужаси“, каза той. „Големият проблем на Гърция изобщо не е името на Република Македония, а да не се постави въпросът за населението в Беломорието, защото гърци там няма и досега“, продължи Джамбазки. „С Македония сме един народ, разделен в две държави. А ако Македония се сближи с България, както би трябвало да е, ако Македония и България нямат граница, гърците ще започнат да се чудят какво ще стане с тези окупирани от тях територии“, допълни той.

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

„Това всъщност е идеята на ЕС – границите да останат символични и хората от двете им стани да имат що-годе един стандарт, да могат да преминават свободно и да се заселват от другата страна“, посочи Ковачев. „В Гърция националистическите настроения са много силни, въпреки че са в ЕС преди България. А в Македония 11 г. управление на Груевски даде достатъчно много аргументи да се засили проблемът с Гърция, а и с България“, подчерта евродепутатът.

Гърция Македония

„63% от гърците искат да се намери приемливо решение за името, над 70% от тях казват, че продължаващият спор не е в интерес на Гърция“, добави Ковачев. Протестите, според него, са с цел да се сплаши премиера Алексис Ципрас и да не се стигне до споразумение за името. „С приемането на Македония в ЕС и НАТО ще се възстанови една историческа справедливост, затова сърбите и гърците пречат“, каза Джамбазки.


Leave A Reply