Законодателни промени, с които да се забрани на пазара да бъдат допускани твърди горива за отопление, които не отговарят на изискванията – това са част от мерките, които ще бъдат предприети от държавата в битката със замърсяването на въздуха. Превишението на нормите на фините прахови частици бе основна тема на провеждащия се в София Европейски форум за екоиновации – събитие в рамките на българското председателство.

„Що се отнася до законодателството ние сме се поставили за срок в края на февруари да бъдат готови наредбите, които са, нямаме нужда от промяна в закона, този етап от наредбите, които са на МС така че през март да бъдат приети. В момента най-важен е контролът, от следващия отоплителен сезон ние ще се целим към това на пазара да не бъдат допускани горива, които не отговарят на определено качество.“ Това заяви Нено Димов – министър на околната среда и водите.

БГНЕС

БГНЕС

Директорът на Генералната дирекция по околна среда на Европейската комисия Даниел Кайеха Креспо поздрави България, че поставя акцент върху проблема със замърсяването на въздуха. Той коментира, че това е сериозен проблем и за други европейски държави. В германската столица Берлин в неделя вечерта също отчетоха сериозно надвишаване на нормите на фините прахови частици. За сравнение по същото време над цяла София въздухът бе чист.

„България постави акцент по време на нейното председателство върху въздуха и на следващо място министър Димов счете, че еко иновациите са един от начините да бъде намерено решение на проблема. В Европа имаме 400 000 преждевременни смъртни случая заради мръсния въздух, което е както проблем, свързан със здравето, така и проблем, свързан със социално-икономическата сфера. Около 2 млрд. евро на година струва решението на тези проблеми“, каза Даниел Кайеха Креспо – Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия.София, въздух, измерване, контрол

А по време на самия форум бяха изложени еко автомобили, различни технологии за намаляване на мръсния въздух, включително печка, която не отделя дим в атмосферата. Протестиращите срещу промените в плана за управление на Национален парк Пирин посрещнаха участниците във форума със скандирания. Част от тях влязоха и по време на самата конференция и прекъснаха речта на министър Нено Димов. След като напуснаха залата, Димов им отговори, че няма нищо против протеста им, защото те са част от демокрацията.

„При всички положения аз съм много щастлив, че живея във времена, когато това може да се случи, защото си спомням първата половина от моя живот беше във време, когато това нямаше как да се случи. Това бяха страшни времена, това бяха времена на терор. Сега живеем във времена на демокрация, слава Богу, хората имат различна мнение и хората могат да изразят тези мнения“, заяви министър Димов.


Leave A Reply