Готовност за задълбочаване на двустранното сътрудничество в редица сфери заявиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и президентът на Република Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

Председателят на парламента отбеляза, че традиционно добрите отношения между двете страни имат перспектива да се развиват и посочи сред областите с голям потенциал търговията и културно-образователните връзки. Цвета Караянчева подчерта и важността на парламентарното сътрудничество между България и Малта. Тя припомни, че страната ни в момента председателства Съвета на ЕС и за нас това е важен период. Задачите, които сме си поставили, са свързани със сигурност и стабилност, европейска перспектива за Западните Балкани, цифрова икономика и бъдещето на младите хора, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите й мотото на българското председателство „Съединението прави силата“ се отнася еднакво и за България, и за Европа. Цвета Караянчева поздрави Малта за успешното председателство на Съвета на ЕС през първите шест месеца на 2017 г.Karayancheva_Malta_President_sreshta_SNIMKA2

Председателят на парламента припомни, че Валета ще бъде Европейска столица на културата през 2018 г., а град Пловдив – през 2019 г. Пред нас има много предизвикателства, но обединени заедно ще се справим, отбеляза Цвета Караянчева. Президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека заяви, че водената от нея делегация е дошла с политическа воля да бъде даден тласък на отношенията между двете страни. Между България и Малта има много прилики и на тях гледаме като предимства, на които можем да разчитаме в полза на двата народа, допълни тя. Ние сме тук да насърчим доброто сътрудничество, но и да изследваме възможностите, посочи още президентът на Малта.

Сред темите на разговора бяха и проблемите с миграцията, както и кохезионната политика.


Leave A Reply