Въпреки че „Списъкът Путин“ не предвижда санкции за включените в него над 200 души, вече има потърпевши. Трима души, включени в списъка, вече са помолени да закрият сметките си в банки в чужбина. Един от руснаците пък е помолен да отпише сина си от швейцарски колеж и да го върне в Русия. Това съобщава в профила си във Фейсбук бившият премиер на Русия и настоящ лидер на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов.

„Списъкът няма санкции, а той вече започва да работи“, пише Касянов. Стана известно и името на един от засегнатите. Това е Юрий Шефлер, собственик на компанията за производство и търговия с алкохол SPI Group. Той живее извън Русия от 2002 година, след като срещу него са били повдигнати обвинения и е започнало разследване. През 2012 година всички заведени срещу него дела са били прекратени. С едно изключение – марките „Московская“ и „Столичная“ той използвал незаконно.Путин

Според данните, Шефлер произвежда тези марки водка в Латвия и ги продава в цяла Европа, съобщава „Руский Монитор“. „Списъкът Путин“ съдържа 210 имена – на 114 политици и на 96-ма олигарси, приближени до властта в Русия. Той беше изготвен от Министерството на финансите на САЩ възоснова на закон, приет от Конгреса миналата година. Текстът даваше възможност Русия да бъде санкционирана заради предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г. Макар засега лицата, включени в списъка да не са санкционирани, това не се изключва вбъдеще.


Leave A Reply