Не съжалявам, че се нагърбих с този пост и смятам, че това, което правя и съм поел като ангажимент към тези, които са ме предложили, го правя. Чувствам се съвсем подкрепен от хората, които ми предложиха да заема този пост. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по BG on Air.

„Протестите за парк „Пирин“ са основно политически. Погледнете фронтлинията, това са основно политически лидери, които не успяха да преминат 4% на последните избори. Има няколко опорни точки по стария принцип – ако една лъжа бъде повторена 100 пъти, става истина. Типична е тезата за 48% застрояване – нещо, което нито в закона го има, нито в променения план, но се повтаря. Това е политически прийом, не природозащитен. Естествено, има хора, които се предоверяват на тази манипулация“, заяви Димов.Пирин, протест

По думите му трябва да се намира баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. „Той е много труден особено когато говорим на темата околна среда. Когато виждате, че един втори лифт е сага за 10 години, надали някой сериозно би тръгнал да се занимава с инвестиране в ски спорта, както се случва в Румъния и Словения. Тоест, съседните нам държави, ако щете Сърбия, развиват зимния туризъм и спорта, а ние губим непрекъснато от това, че не успяваме да развиваме собствената си държава като дестинация. За да може да се развие Витоша, трябва да се направи план за управление, защото там казусът е почти същият като в Пирин“, допълни той и уточни, че очаква и там подобно нещо да се случи. „Но както кметът на Банско поиска от мен промяната в плана, все още никой не е поискал планът на Витоша да бъде променен“, добави той.

Снимка: Нова телевизия

Снимка: Нова телевизия

За превишението на съдържанието на уран във водата в Хасково, Димов коментира, че до него не е дошла тази информация. По думите му качеството на водата е работа на МРРБ и МЗ, а МОСВ следи общо състоянието на водните обекти.

Министърът на околната среда и водите заяви още, че не вижда проблеми в управлението. Според него правителството и мнозинството са стабилни. „Имаше вот на недоверие буквално преди броени дни, който много ясно показа, че няма проблеми е обществото. Диалогът в коалицията „Обединени патриоти“ тече така, както е текъл откакто има „Обединени патриоти“. Те заемат много последователно своите консервативни позиции“, каза още Нено Димов.


Leave A Reply