Преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите за формиране на широка коалиция бяха прекъснати късно в понеделник и продължават във вторник в централата на ХДС, предаде ДПА. Нерешените въпроси са в секторите финанси, здравеопазване, заетост и външна политика. „Има воля за решения, но пречиките са значителни“, казаха представители след поредния кръг разговори.

„Имаме още теми, по които не можем да се договорим, но и възгледи, които са близки. Днес продължаваме с темата здравеопазване. Решени сме да приключим с преговорите днес, така че сме в решителната финална фаза“, заяви Ларс Клингбейл от социалдемократите.Меркел Шулц

Досега партиите се разбраха за приема на бежанци, пенсии, климат, жилищното строителство, повече инвестиции и прекратяване на мерките за строги икономии. В неделя изтече крайният срок за постигане на договорка между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. Най-голямата европейска икономика е без правителство от септември, след като на изборите не успя да се излъчи ясно парламентарно мнозинство и страната изпадна в политическа безизходица.


Leave A Reply