Европейският парламент одобри в сряда предложението броят на евродепутатите да бъде съкратен заради напускането на Великобритания. Предвижда се след изборите през 2019 г. евродепутатите да бъдат 705 вместо 751, както досега. За да влезе в сила, предложението следва да бъде подкрепено единодушно в Европейския съвет.
европейски парламент страсбург
Според предложението България и още 12 държави ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 държави ще получат допълнителни места. Най-облагодетелствани от промените биха били Испания и Франция, които биха получили по пет допълнителни места в Европейския парламент. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутати повече, а с по един биха се увеличили мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия би получила още две места.

Европейски парламент, Брюксел

Европейски парламент, Брюксел

Според договора за Европейския съюз броят на евродепутатите е до 751 и всяка държава трябва да има поне шестима и най-много 96 представители. В сегашния състав на Европейския парламент Великобритания разполага със 73 евродепутати. По силата на днешното решение 46 от британските мандати следва да бъдат оставени в запас за държави, които може да се присъединят към Европейския съюз занапред.


Leave A Reply