Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е издал заповед за премахването на трите кораба от река Вардар, които бяха поставени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Те бяха част от проекта „Скопие 2014“, който „антиквизира“ и напълно промени центъра на града, предаде БГНЕС.

Проект за панорамно колело в Скопие

Проект за панорамно колело в Скопие

Шилегов е поискал да бъде премахната и основата за „Панорамното колело“, което трябваше да бъде поставено в река Вардар. Премахването на корабите и бетонната основа ще струва около 5 млн. евро. Строителните фирми, които са участвали в градежа, ще трябва да премахнат корабите. Компаниите ще трябва да изчистат и коритото на Вардар, за да няма опасност от нови наводнения.

В същото време стана ясно, че покривите на над 90 на сто от обектите на проекта „Скопие 2014“ са протекли. От правителството в Скопие и уточниха, че „най-драматично е положението в Държавния архив“, където има истинско наводнение и реална опасност за съхранението и опазването на архивите. Поради тази причина правителството търси трайно решение за „Държавния архив“.Skopje-boat-on-river-macedonia

Проектът „Скопие 2014“ започна при управлението на предишния премиер на Република Македония Никола Груевски, припомня БГНЕС. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността и средновековието, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.


Leave A Reply