Министрите на външните работи на Македония и Гърция– Никола Димитров и Никос Кодзиас ще се срещнат в София на 15-16 февруари. Това съобщава Independent Balkan News Agency, като се позовава на български източници.

Никола Димитров и Никос Кодзиас

Никола Димитров и Никос Кодзиас

Очаква се двамата дипломати да обсъдят разрешаването на спора за името „Македония“. Те ще разговарят в кулоарите на неформалната среща на европейските външни министри, която ще се проведе в София. Новината идва на фона на решението на Скопие да приеме включването на географско определение като част от името на страната. Географските маркери, които се обсъждат с Атина са “Северна Македония“, “Горна Македония“ или “Вардарска Македония“.
Гърция Македония
Македонските власти са готови да приемат основно искане на Атина и новото име да е за всеобща употреба – международна и вътрешна. Освен това Скопие се съгласи да промени имената на летището в Скопие и на магистралата от столицата до гръцката граница. Премиерът на Македония Зоран Заев коментира,че е оптимист, че през следващите 6 месеца може да се намери решение и да се затвори десетилетния спор с Гърция. Това ще отвори и пътя на Скопие към НАТО и ЕС.


Share Follow

Leave A Reply