Един човек е загинал, а десетки са ранени при експлозия по време на обедната петъчна молитва в град Бенгази, Източна Либия, предадоха световните агенции. Сведенията за мястото на експлозията и за броя на ранените са различни. Според Франс прес става въпрос за атентат пред джамията „Саад ибн Абу Абада“. АФП цитира най-голямата болница в града, която съобщава, че в нея са докарани 45 ранени, някои от тях – в критично състояние. Силите за сигурност засега не са наясно каква е причината за експлозията, но очевидци твърдят, че е избухнало взривно устройство в автомобил, паркиран пред джамията.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според ДПА и Ройтерс две взривни устройства са избухнали вътре в джамия по време на молитвата, вероятно задействани от мобилен телефон. Данните на двете агенции за ранените варират – от най-малко 18 до 37 души.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Преди около две седмици при две координирани нападения срещу същата джамия загинаха 35 души. Бенгази, вторият по-големина град в Либия, е под контрола на Либийската национална армия, командвана от маршал Халифа Хафтар – спорна фигура, враждебна на признатото от международната общност правителство в Триполи.


Leave A Reply