Три кораба от Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО подсигуряват безопасността и сигурността на преминаващите през Черно море плавателни съдове. Екипажите на трите кораба са тясно специализирани за вземане на мерки срещу морски мини, за да се осигури безопасността на пасажерските и търговски кораби. Това каза на пресконференция днес в Бургас капитан Втори ранг от Кралските военноморски сили Джъстин Хайнс, командир на противоминната група кораби.

войници, НАТО

Корабите пристигнаха в Бургас на 9 февруари и ще останат в морския град до 11 февруари.
Групата е в състав от флагмански кораб на Кралските Военноморски сили, кораб на турските Военноморски сили – тип минен ловец и кораб на румънските Военноморски сили – тип миночистач. Брифингът с журналисти се проведе на борда на флагманския кораб HMS ENTERPRISE.
През следващата една година трите кораба ще извършват дейности в Черно море и Източното Средиземноморие.

НАТО Stolthenberg NATO
Ученията, които провеждаме, ни дават възможност да променим ролята си много бързо от учебна във военна, ако настъпи криза или конфликт, каза капитан Джъстин Хайнс. Капитан-лейтенант Абдула Илдъз, командир на турския минен ловец каза, че преди три дни по време на учение в района на румънското пристанище Констанца са открили и обезвредили стара дънна мина. Подобен вид мини през Втората световна война са били използвани срещу подводници, заяви Илдъз.

флотилия кораби нато
Дънната мина, която открихме бе на голяма дълбочина и именно заради това не е представлявала опасност за търговските кораби. Не знаем обаче къде и на какво ще се натъкнем, затова винаги трябва да сме подготвени. Някой мини се задействат само от звука на преминаващ кораб, каза турският командир.


Leave A Reply