„Откога отдел „Противодействие на икономическата престъпност” в МВР не се занимава с корупцията, а с въпроса кой е член на БСП? Когато се изискват протоколи от Общинския съвет на БСП в Шумен от водени заседания, копие на протоколи от делегатски събрания, присъствени списъци, то тогава ние сме притеснени.” Това коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БНР по повод искането на партията към главния прокурор да провери дали Районната прокуратура в Шумен е използвана за изпълнение на политическа поръчка, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.

Драгомир Стойнев, снимка: БГНЕС

Драгомир Стойнев, снимка: БГНЕС

От пресцентъра на партията припомнят, че преди дни лидерът на левицата Корнелия Нинова попита с какво основание Прокуратурата разпорежда на икономическата полиция в Шумен да изиска от Общопартийната контролна комисия на БСП информация – кои лица са присъствали на делегатски събрания. „За каква демокрация говорим, след като е достояние на полицията каква стратегия готви БСП за местните избори. Те утре ще искат и от другите политически сили информация, която ще използват за натиск. Така ще отказват кандидатите за кметове да се кандидатират”, заключи Драгомир Стойнев.
снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По темата за прекратяването на договорите с американските централи, Драгомир Стойнев коментира, че БСП, като конструктивна опозиция, ще подкрепи решението, но то е краткосрочна стъпка за разрешаване на проблемите в енергетиката. Той помни, че няма никаква информация какво се случва с газовите връзки на страната и какви инвестиции се привличат в тази насока. „През 2014 г. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ към тези централи и сектора за Възобновяеми енергийни източници. От тогава има само мълчание по този въпрос. Никой не знае какво се случва. Вероятно никой не преговаря с Европейската комисия. Това не е нормално за държава членка на Европейския съюз”, каза още Драгомир Стойнев.
ТЕЦ Марица Изток
Заместник-председателят на БСП добави, че опозицията се интересува от дългосрочните стъпки и намерения на управляващите в тази насока. „Искаме дългосрочна пътна карта за развитието на енергетиката, така че не само домакинствата, но и работодателите да бъдат спокойни”, каза той. „От медиите разбираме, че ще има Сръбски поток. Къде е правителството? Онзи ден е одобрено строителството на Северен поток 2. Турски поток започва строителството. Правителството можеше да покаже повече характер, въпреки огромния натиск от Европейската комисия за спирането на Южен поток”, каза Драгомир Стойнев.
ТЕЦ
По повод забавянето на турската атомна централа и дали това отваря възможност за строителството на АЕЦ „Белене”, бившият енергиен министър Драгомир Стойнев категорично заяви, че нов ядрен проект страната ни трябва да има. „Последните два енергоблока в АЕЦ Козлодуй след 10 години изчезват. В Eвропа се говори за спиране на производство на електроенергия от въглища. Ние на какво ще разчитаме? На ВЕЦ, фотоволтаици и на производство от вятър? Това не е базова мощност, която да гарантира сигурност на българската икономика и потребление. Ние от сега трябва да мислим за заместване на отиващите си мощности”, поясни той.


Share Follow

Leave A Reply