Македонският премиер Зоран Заев получи подкрепа от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за решаване на спора с Гърция за името на Македония. Двамата разговаряха вчера до късно в Анкара, където Заев беше на официална визита.

Президентът Ердоган изрази отново подкрепата си за разрешаване на спора, тъй като по думите му това е добре за политиката на Балканите и за европерспективата за Скопие. На срещата бе констатирано, че двете приятелски страни имат потенциал за развитие на икономическото сътрудничество чрез увеличаване на турските инвестиции, както и чрез нови инициативи от страна на Македония.

epa06519898 A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), Zoran Zaev (L) during their meeting in Ankara, Turkey, 12 February 2018 (issued 13 February 2018).  EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Турският президент подкрепи инициативата на премиера Заев за увеличаване на квотите за износ на телешко и агнешко месо в Турция и каза, че ще предаде становището си на турското правителство. Ердоган изрази подкрепа и насърчи турските бизнесмени да инвестират в Македония. Заев подчерта, че за гражданите на Македония е много важна всяка дейност и инвестиция, която влияе за повишаване на жизнения стандарт и открива нови работни места в Македония. В тази насока той благодари на президента Ердоган за развитието на икономическите отношения, както и за подкрепата на Турция за членство на Македония в НАТО и ЕС. По-рано Заев разговаря и с премиера Бинали Йълдъръм.


Leave A Reply