Решението на САЩ да продължат да предоставят финансова подкрепа на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) ще окаже влияние на решенията на Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган говори пред членове на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Изявлението на турския президент бе направено преди предстоящото тази седмица посещение в Турция на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, отбелязва Ройтерс.Кюрдистан

Решението на САЩ да продължават да оказват подкрепа на терористите от СЗН в Сирия ще повлияе на решенията и стъпките на Анкара. Има информации, че размерът на тази помощ ще възлезе на около 3 милиарда долара. Обръщам се към гражданите на САЩ – това са пари на данъкоплатците, каза Ердоган, цитиран от турската телевизия А Хабер.

По данни на в. „Хюриет“ Пентагонът е поискал допълнително 300 милиона долара за обучение на формированията на Сирийските демократични сили (СДС), основна сила на които са СЗН, посочва ТАСС. Анкара остро критикува САЩ за сътрудничеството им със СДС и предоставянето на оръжие на коалицията.


Leave A Reply