Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вижда своя наследник на поста като водещият кандидат от партията, спечелила най-много места в ЕП на изборите догодина. Юнкер представи основните си виждания по въпроси относно политиките на Общността и призова европейските граждани за повече ангажираност. По неговите думи е необходимо водещите кандидати да бъдат излъчени до края на тази година, а бившите премиери на държавите от ЕС отговарят на всички изисквания за председател на комисията, поясни той.

Европейски парламент, Страсбург, Франция 29 знамена - знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

Европейски парламент, Страсбург, Франция
29 знамена – знамената на 28-те членки и знамето на Съюза

По повод предложенията на различни страни от Общността за намаляване на броя на еврокомисарите Юнкер заяви, че е разбрал необходимостта всяка държава да има комисар.
Юнкер коментира, че в днешния ЕС исканията взимат превес над убежденията, като даде пример, че когато е стартирал в политиката преди години, нещата са били далеч по-прости. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод разговорите за бъдещия общностен бюджет. Той заяви, че ще се наложат съкращения в бюджета в сфери като земеделието и кохезионната политика, но не е привърженик на драстичните орязвания.

В отговор на въпроси от медиите след изявлението си Юнкер заяви, че е „силно против поведението на Турция“ около скорошния инцидент в Средиземно море. Председателят на Европейската комисия обяви и, че вижда „добър шанс“ за помиряване между Полша и Европейската комисия.


Leave A Reply