В четвъртък и в петък София е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз, наричана още „Гимних“. За нея пристигат над 20 външни министри – на страните членки на съюза и на държави кандидатки, както и високопоставени представители на евроадминистрацията и над сто чуждестранни журналисти.

Федерика Могерини

Федерика Могерини

По протокол срещата ще бъде председателствана от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурност Федерика Могерини. Основните теми са Западните Балкани и ситуацията със Северна Корея. На тях ще бъдат посветени две работни сесии. Заради актуални събития в програмата влиза и ситуацията в Сирия. В първия ден от съвета ще се съберат външните министри и някои от заместниците им от всички страни-членки на Европейския съюз. Във втория ден от съвета, 16 февруари, участие ще вземат и министрите от страните кандидатки: Турция, Македония, Сърбия, Албания и Черна гора.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
Самият формат „Гимних“ носи името си от замък в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, в който се е състояла първата подобна неформална среща на външни министри на общността през далечната 1974 г.


Leave A Reply