Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в четвъртата среща на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор. На заседанието в Баку, Азербайджан, ще присъстват представители на Азербайджан, Албания, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз да обсъдят напредъка по реализацията на проекта.

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

По време на посещението си в Баку министър Петкова ще обсъди с министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. В средата на януари премиерът Борисов посети Баку и проведе среща с президента Илхам Алиев Азербайджан, на която беше обсъдена възможността за инвестиции в газифицирането на България чрез азерската държавна нефтена компания „Сокар“. Ефектите от това ще са големи, тъй като се обмисля да бъдат създадени социални пакети за отопление с азерски газ, който страната ни трябва да започне да получава от 2019 – а година на много ниски цени.
газ
„Булгаргаз“ има подписан договор за доставка на 1 милиард кубически метра годишно от находището „Шах Дениз 2“ в Каспийско море. Освен че отоплението за домакинствата ще поевтинее значително, газифицирането ще помогне и за решаване на проблема и със замърсяването на въздуха. Разработването на находището „Шах Дениз 2“ в Каспийско море и изграждането на Южния газов коридор са в много напреднала фаза, като по него към Европа могат да бъдат доставени 2,63 трилиона кубически метра синьо гориво. По този начин ще бъде решен проблемът с диверсификацията на доставките на природен газ за Европа.


Leave A Reply