1000 кг прекурсор за производството на синтетични наркотици (амфетамин/метаамфетамин) задържаха митнически служители от Митница Аерогара София – отдел „Борба с наркотрафика“. Това съобщиха от Агенция „Митници“.

На 1 февруари 2017 г., при извършване на проверка на карго пратка, пристигнала на Летище София от Виетнам през Москва, митническите служители от Митница Аерогара София – отдел „Борба с наркотрафика“ установяват, че четиридесетте колета на пратката, съдържащи бяло прахообразно вещество, са декларирани като химическа субстанция (potassium salicylate), която има легално приложение във фармацията като противовъзпалително средство. С оглед риска от трафик на прекурсори от този регион към страните от ЕС, съгласно правомощията на митническите служители по Закона за митниците, е извършен физически контрол и е взета представителна проба от веществото, която е изпратена за анализ в Централна митническа лаборатория.

При извършената лабораторна експертиза е установено, че веществото представлява прекурсор за производство на амфетамин/метамфетамин – вещества, присъстващи в Приложение 1 на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура по случая се провежда досъдебно производство за престъпление по чл. 242 ал.3 от НК.


Leave A Reply